Als het nieuwe het oude ontmoet…

WP_20140728_005 WP_20140728_008 WP_20140728_011De beiaardier wordt van twee kanten gefilmd, links en rechts. Alsof hij aanvoelt welke kant van hem in beeld is, wendt hij steeds zijn gezicht af van de camera. Digitale techniek heeft ook duidelijk zijn weg gevonden naar de eeuwenoude binnentuin van de domkerk. Ik heb ooit het genoegen gehad een gala mee te maken in de ontvangsthal van de Dom zelf; mijn studievereniging had het zaaltje afgehuurd en bood haar studenten het genoegen om in elegante kledij los te gaan op moderne mixdrankjes en elektronische muziek. De idioterie van het contrast staat me nog steeds helder voor de geest.

Nu, tijdens het concert, zorgt de digitale techniek niet voor contrasten, maar wordt de kracht van het eeuwenoude versterkt; de toehoorder krijgt inzicht in de inspanning die het bespelen van het carillon met zich meebrengt. De binnentuin zit vol met mensen, toevallige voorbijgangers die profiteren van de gratis koffie en besluiten hun oor te luister te leggen, maar  ook toehoorders die speciaal voor het beste plekje een half uur voor aanvang aanwezig zijn. Er mag niet worden gesproken. De stilte en het klokkengelui brengt mensen in een trance. Op een enkeling die zijn of haar opnameapparatuur controleert na, zit eenieder verzonken in dezelfde houding te luisteren. Standbeelden. Tegen zuilen, naast planten, op de rand van de fontein.. Jong en oud maken deel uit van dit stukje magie.

De monnik op de fontein leest onverstoorbaar door in zijn bijbel, alsof hij  het karakteristieke getingel al duizend maal heeft gehoord. Zijn bronzen gewaad is groen uitgeslagen door de tand des tijds  maar het deert hem niet.  

De laatste stralen van de zon duiken weg achter de Dom, en maken dat het licht in de Domtuin steeds diffuser wordt. Dit is een perfecte locatie voor trouwfoto’s, schiet door mijn hoofd. Het licht, dat over de daken binnenvalt, wordt weerkaatst door de gladde, zwarte tegels. De details in de gotische bogen versterken de sfeer. De oude, solide stenen staan in scherp contrast met de veranderende avondzon, maar het gouden licht verhult afgebroken hoekjes niet. 

De kerk, de tuin, de toren- ze staan er allemaal nog. Maar niks is hetzelfde, niks is meer gelijk aan hoe het was.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/2/3/hompus.eu/httpd.www/laura/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *