Samba no sangue

SONY DSCBam. Badam. Badadadadam. De zon komt achter de wolken tevoorschijn en verwarmt met haar eerste lentestralen mijn bleke gezicht. De diepe, alles doordringende dreunen van de surdo worden bij gestaan door het gerammel van de chocalho en de koebel. Ik sluit mijn ogen en laat het ritme van de samba op me inwerken. Je kunt de vrouw wel uit Brazilië halen, maar Brazilië niet meer uit de vrouw; als je eenmaal een half jaar in Rio de Janeiro hebt gewoond, kruipt het onder je huid. Mijn spieren herinneren de energieke pasjes alsof het gisteren was, en zonder dat ik er ook maar enige controle over heb, begin ik te dansen.

De opzwepende muziek wordt gemaakt door Eindhoven’s eigen sambaband, Os Malandros, de band waar Malou, mijn huisgenootje in Rio, als danseres lid is. Hoewel velen van hen nog nooit voet op Braziliaanse bodem hebben gezet, is dat niet te horen aan de manier waarop ze spelen. Met een gevoel voor ritme en joie de vivre die de gemiddelde Braziliaanse bateria eigen zijn, voeren ze het tempo op. Omstanders in alle soorten en maten, van brandweermannen tot duikboten, zustertjes tot bananen, allemaal raken ze enthousiast. Velen van hen, dankzij een alcoholische versnapering of twee niet langer gehinderd door Hollandse stijfheid, wagen het erop en laten hun heupen lustig meeschudden op het ritme van de samba.

Dan, als het fluitsignaal klinkt, wijkt de bateria uiteen. Ze maken plaats voor drie beeldschone dames die enkel gekleed gaan in een netpanty, een glitterende bikini en een heleboel veren. Knieën en voeten bewegen minimaal, maar alles schudt mee. Sierlijke armbewegingen nodigen het publiek uit een stap dichterbij te zetten, en the crowd goes wild. Dit is Braziliaans carnaval in de Brabantse polder pur sang.
Ik heb geen idee hoe lang ik onafgebroken heb staan stuiteren. De band houdt het intensieve getrommel lang vol. Om mijn kuiten een beetje rust te gunnen, stuiter ik naar de bar voor een Caipirinha. Met hernieuwde energie en de smaak van Brazilië in lijf en leden swing ik verder. Mijn carnaval 2014 is geslaagd.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/2/3/hompus.eu/httpd.www/laura/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *