Morriaantje, zwart als roet…

Zwarte Piet bij HullieOh, man, ik had net een briljante oneliner in mijn hoofd die perfect beargumenteerde waarom zwarte piet geen racisme is, maar toen realiseerde ik me dat het me eigenlijk geen ster meer boeit. Omdat niet alleen daden en woorden van belang zijn maar vooral intentie die achter die daden en/of woorden schuilt. En dat het gebrek aan bereidwilligheid om een bepaalde intentie te doorgronden mijns inziens getuigt van kortzichtigheid. Met kortzichtigheid doe je jezelf, en de uitende persoon tekort. Je zult maar iemand zijn met een hart van goud, maar dat niet goed onder woorden kunnen brengen.

De drie jaar dat ik mezelf als Zwarte Piet heb verkleed, heb ik geen enkel kind horen zeggen dat “het discriminerend is”, want, geloof mij, KINDEREN ZIEN DAT NIET. Kinderen voelen de magie van het onverwachte, “zou ik cadeautjes krijgen? Vind de SINT dat ik braaf ben geweest? Hoe veel pepernoten kan ik in mijn hoofd stoppen tot pappa en mamma doorhebben dat mijn hyperactiviteit komt door de grandiose hoeveelheid suiker?”

Sterker nog, in de 15 jaar dat ik al oppas op kleine kindertjes, dat ik de werking van die kleine breintjes probeer te doorgronden, dat ik inzicht probeer te krijgen in ‘what makes children tick’, heb ik nog nooit, maar dan nog NOOIT een blank kind een ander, donkerkleurig kind buitensloot omdat “het zou lijken op zwarte piet, en zwarte piet is maar een knecht, dus jij bent minderwaardig”. Want dat is toch waar men bang voor is? Dat we onze kindertjes aanleren dat de zwarte medemens vanuit traditie is voorbestemd om de trouwe dienaar van de blanke overheerser te zijn? Dat we onze kinderen leren dat de ene beter is dan de ander? Dat we -door zwarte piet in stand te houden- onzer medemens met donkere huidskleur (ik heb geen flauw idee wat ik wel en niet meer kan zeggen zonder iemand met meer melatonine in zijn of haar huidcellen te beledigen, want neger mag ook al niet, terwijl dat woord niet meer is dan “zwart” in het Latijn – gymnasiast, so sue me) stelselmatig en opzettelijk herinneren aan de duistere periode in de Hollandse geschiedenis waarin we slavernij als middel inzetten om een hegemonische positie in de wereld te veroveren. Zijn we daar bang voor? Is dat werkelijk waar de discussie om draait? Denken we echt dat het in stand houden van zwarte piet onze kleuters stimuleert om de slavernij nieuw leven in te blazen?

Laat me je een geheimpje verklappen. Het is niet zwarte piet of een zogenaamde herinnering aan slavernij die maakt dat mensen elkaar discrimineren of onderdrukken. Het is niet de pruik, rode lippen of creooloorbellen die van onze jongere generatie opnieuw despoten maakt. Wij doen dat, volwassenen. Wij zijn continu bezig om onszelf ervan te overtuigen dat we nature kunnen overtreffen door er een superieure nurture tegenaan te smijten, maar in het proces vergeten we dat we zelf gevormd worden door de normen en waarden die we van onze ouders en idolen aangeleerd dan wel opgelegd krijgen. Kinderen zijn een leeg vel, een tabula rasa, dat klaar staat om haar aangeboren onbevangenheid en open blik op de wereld bevlekt te zien raken met de perversiteiten van de volwassen wereld.

Kinderen zijn puur en eerlijk en hebben bij hun geboorte geen flauw benul van racisme. Als mijn moeder 50 jaar geleden (sorry mam) al te horen kreeg dat zwarte piet zwart was van het roet (en zij dus niet hoorde dat het een door de VOC ingezette goedkope productiekracht was), dan horen de huidige kleuters -in lijn met de traditie- niks anders.

Aan de ene kant denk ik: Fuck die discussie rond Zwarte Piet. Het is een kinderfeest, en heeft geen flikker te maken met de zogenaamde discriminatie of herinnering aan de slavernij waar de helft van de beledigde negerwereld ons van beticht (oh, ik zei Neger, ben ik nou een racist? NEE, get the fuck over yourself. In groep 3, toen ik nog net wel/net niet meer in Sinterklaas geloofde, werd ik beste vriendinnen met een -gekleurd- meisje uit Kenia. Niet omdat ze een bepaalde kleur had, maar omdat ik de enige was die Engels kon, wat haar moedertaal was. Ik vond haar tof, ik vond haar grapjes tof, en ze kon Engels -en dat vond ik een toffe taal- en ze kon megagoed de powerpuffgirls natekenen. Fuck huidskleur. Dat zien kinderen niet. Als zwarte piet ook maar ergens aan bijgedragen had, dan was het aan het besef dat het ook heel normaal is om NIET blank te zijn. Het ging niet om wat íe deed, en of hij wel of niet de slaaf van Sinterklaas was. Zwarte Piet bestond. Punt.)

Aan de andere kant denk ik: als we niet openstaan voor de bekritisering van een Hollandse traditie van zo’n, wat is het, 200 jaar oud; hoe kunnen we dan het commentaar dat we hebben op de afwijkende omgang met vrouwen die heerst in islamitische landen? Als wij nu keihard roepen dat de rest van de wereld met zijn tengels afblijft van onze tradities, dan moeten wij in diezelfde lijn afblijven van andere landen hun “tradities”. Als wij nu schande spreken van de kritiek die geuit wordt op een traditie die ons Nederlanders na aan het hart ligt, dan ontkennen we in feite de legitimiteit om welke ideologie dan ook in twijfel te trekken. Als we het nu moeilijk vinden om een van onze meest geliefde feesten nader te laten bestuderen vanuit een andere cultureel oogpunt, dan ontnemen we onszelf ooit ook maar één woord te zeggen over een in onze ogen achterhaalde traditie.

Mijn mening is dus: Laat de VN maar lekker onderzoek doen. Laat ze vooral kritisch kijken naar een door ons Hollanders geliefd kinderfeest. Kinderen zijn de toekomst, en dus moet terecht continu beoordeeld worden wat we onze kinderen bijbrengen. Maar laat de VN dan vooral de Nederlandse kinderen interviewen, hen vragend naar het sentiment dat Zwarte Piet bij hen nalaat. Laat de VN vragen aan onze kleuters, die geloven in de magie van de verwachting. Laat de VN onderzoeken welk gevoel Sinterklaas en Zwarte Piet opwekt bij de Nederlandse toekomst. Vraag het aan hen die zogenaamd met racisme geïndoctrineerd worden, en oordeel dan pas of Zwarte Piet discriminerend is. Vraag het aan de blanke vellen. Bekennen zij kleur? Of ….

You’ll be surprised.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/2/3/hompus.eu/httpd.www/laura/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *