Grenzenloze mogelijkheden

What als..Wat en als zijn twee heel simpele woorden die los van elkaar verschillende betekenissen hebben, en behoorlijk onschuldig zijn. Wanneer ik ze achter elkaar zet, krijgen ze de macht om me te laten denken dat alles wat ik tot dusver gedaan en gelaten heb één grote berg onzin is. Alsof het er niks meer toe doet welke beslissingen ik heb genomen. Alsof alle middelen om mezelf te beschermen tegen de grote boze buitenwereld slechts maskers waren, façades om achter te verschuilen om maar niet te hoeven laten zien wat ik werkelijk voel of vind.

Er zijn zoveel dingen die ik in mijn leven zou willen doen, maar nog niet heb gedaan omdat ik.. het geld er niet voor heb, de tijd er niet voor heb, de moed er niet voor heb. De angst heb om te falen. Wat als… verwoordt de mogelijkheid om geweldige kansen mis te lopen, om dingen te laten die je achteraf wel had willen doen, had kúnnen doen, had moeten doen.. Ik beeld me wel eens in hoe ik er bij lig op mijn sterfbed, als oma van 100 kinderen en kleinkinderen en met al mijn geliefden om me heen. Ik stel me dan voor dat voor elke gemiste kans in het leven een familielid aan mijn sterfbed wordt vervangen voor de spookfiguur van die gemiste kans, elke niet nagejaagde droom, duister en onheilspellend aan de rand van dat bed. Me beschuldigend aankijkend, alsof de figuur wil zeggen: Wat doe ik hier, waarom heb je me niet nageleefd, waarom heb je niet gewoon geprobeerd om te doen waar je gelukkig van werd?

Ik ben als de dood dat mijn kinderen en kleinkinderen later over mij zullen zeggen “wat een verspild leven is dat, wat had ze toch veel kunnen doen met al die talenten, hoe ver had ze het kunnen schoppen, ALS ze maar simpelweg HAD GEDAAN.” Ik ben als de dood om kansen te laten schieten, die van levensbelang zouden kunnen zijn voor me, kansen die zouden kunnen bepalen wie ik ben, die me kunnen maken tot wat ik wil zijn.

Daarom vraag ik me bij alles wat op mijn pad komt af wat er gebeurt als ik het niet doe. Wat als ik.. nu niet naar Rome ga om Italiaans te leren, wat als ik ervoor kies om geen master te doen, wat als ik harder zou studeren en minder zou netwerken, wat als ik hogere cijfers had gehaald, wat als ik niet was gevallen voor de verleiding van die ene man, wat als……..

Ik kan niet schrijven over verloren liefdes, mannen die mijn hart gebroken hebben na een relatie van zoveel jaar. Ik weet niet hoe het is om mijn hart gebroken te hebben door een geliefde. Wacht, dat lieg ik. Juist mensen die dicht, heel dicht bij je staan, kunnen makkelijker je hart breken. Je vertrouwt ze het toe, gaat ervan uit dat het bij hen in goede handen is, en stelt hoge verwachtingen aan hen die  je je hart in handen geeft. Misschien zelfs te hoge verwachtingen.

Alfred Lord Tennyson zei ooit: ‘Tis better to have loved and lost / Than never to  have loved at all.

Hoe vaak het ik niet gedacht: “Well: F*** You, Tennyson. There’s a limit to how many times a person can handle losing”, om mezelf vervolgens te bezweren dat ik nooooooit meer verliefd zou worden, dat ik me  nooit meer open zou stellen voor mannen die mijn niet net zo leuk vonden als ik hen. Hoe vaak heb ik niet geroepen dat ik er helemaal klaar mee was, om vervolgens een week later tóch weer helemaal head over heels te worden..? Maar dan gaat het toch weer knagen, want wat nu als dit de liefde van mijn leven is en ik het niet door heb? Wat als ik mezelf nu afsluit voor iets dat heel mooi had kunnen zijn? Wat als? Wat als… Wat als. Wat als!!

Twee ogenschijnlijk simpele en onbeduidende woorden kunnen samengevoegd een wereld van verschil betekenen. Ze drukken niet alleen de angst uit om dingen te missen. Deze twee woorden betekenen veel meer dan dat. Voor mij drukken ze hoop uit, namelijk de hoop op nieuwe mogelijkheden, op onontdekte dimensies en ervaringen waar ik van tevoren geen voorstelling bij had kunnen maken. ‘Wat als’ biedt mij de kans om verder te dromen en om elk talent dat ik heb gekregen te benutten en te gebruiken om dat ene doel te bereiken: gelukkig worden met alles wat ik ben.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/2/3/hompus.eu/httpd.www/laura/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *